7 milyar dünya vatandaşının ırk, dil, din, cinsiyet, sosyal statü fark etmeksizin güne aynı endişeyle başladığı bir dönem yaşıyoruz. Salgının yayılma boyutu ve para piyasaları üzerindeki yıkıcı etkisiyle birlikte öne çıkan kavramlardan biri “resesyon” oldu. Ekonomide durgunluk olarak ifade edilen bu kavram, tüm dünya lidelerlerinin açıklamalarında ana gündemde. İçinde bulunduğumuz krizin ekonomik etkilerinin yanı sıra var olan eşitsizlikleri de artırdığı ve dünya için sürdürülebilir sistemler inşa etmediğimizi gösterirken tüm kriz dönemlerinde olduğu gibi farklı ekonomi anlayışları ön plana çıkıyor. Küresel krizin ekonomik etkileriyle birlikte, toplum içindeki eşitsizliklerin de derinleştiği bu günlerde, alternatiflere açık olmaya ve birlikte daha iyisini hayal etmeye belki de her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Disipliner arası iş birliğine ihtiyacımız var.
İşte tam bu noktada, UN Global Compact’in 20. Yılını kutladığı Liderler Zirvesi’nde dünya genelinde devlet başkanları, iş dünyası temsilcileri, BM ve sürdürülebilirlik liderlerini bir araya getirdi. Covid-19 salgını, iklim krizi ve eşitsizliklerin masaya yatırıldığı Zirve, dünyayı 26 saat boyunca “güneşin peşinden” dolaştı. “Recover Better, Recover Stronger, Recover Together” temasıyla online olarak gerçekleşen yılın en büyük sürdürülebilirlik etkinliği 15 Haziran’da New York’taki BM Genel Merkezi’nde başladı ve 26 saat boyunca online olarak dünyayı “güneşin peşinden” dolaşarak sonlandı.
180 ülkeden 100’ü aşkın oturumun yapıldığı etkinliğe toplamda 20.000’den fazla kişi katıldı. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Botsvana Devlet Başkanı Dr. Mokgweetsi Masisi, Kolombiya Devlet Başkanı Iván Duque Márquez, Kosta Rika Devlet Başkanı Carlos Alvarado Quesada ve Etiyopya Devlet Başkanı Sahle-Work Zewde’in yanı sıra birçok CEO ve BM direktörünün katılımıyla gerçekleştirilen zirvede, sağlıktan, eşitsizliklere, iklim krizinden toplumsal sorunlara kadar sürdürülebilir kalkınma her yönüyle ele alındı.
Liderler Zirvesi’nin 15 Haziran’da New York’ta başlayan oturum zincirinde ise Eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, BM İklim Eylemi ve İklim Finansmanı Özel Elçisi Mark Carney, Eski BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile COP 25 ve COP 26 İklim Eylemi Liderleri Gonzalo Muñoz ve Nigel Topping iklim krizini ele aldı. Liderler Zirvesi’nin Türkiye oturumu 16 Haziran’da “Sustainability: The Key to Unlock the Potential” başlığıyla gerçekleştirdi. Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü’nün açılış konuşması ile başlayan oturum, konusunda duayen pek çok konuşmacının katılımı ile gerçekleşti. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, Ar-Ge Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, Unilever Türkiye Orta Asya ve İran Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seçkin, Virginia Üniversitesi Profesörü Lalin Anık, Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Direktörü Dilek Cesur, Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü İsmail Murat Sarpel, Global Compact Türkiye Başkan Yardımcısı, WPP Türkiye CEO’su ve Group M EMEA Bölgesi CEO’su Demet İkiler, Oyuncu, UNICEF İyi Niyet Elçisi ve UN Global Compact Destekçisi Kıvanç Tatlıtuğ ve Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele konuşmacı olarak yer aldı.
Dünyanın iyiliği için böyle olağanüstü bir etkinlikte bulunabilmek ve ilham almak muhteşem bir deneyimdi. Zira pandemi günlerinde deneyimlediğimiz felaket senaryoları yerine yaşamak istediğimiz dünyayı yaratabilmek aslında tamamen bizim elimizde…